Три јубилеја у Љигу

 

Књига „Три јубилеја у Љигу“ издата је у децембру 2020. године од стране Удружења Челник, Градске библиотеке у Љигу и Туристичке организације општине Љиг. Представља рад 10 аутора, а повод за ово издање  су три јубилеја које је општина Љиг обележила 2020. године.

Први јубилеј обележен је 3. септембра. На овај дан 1920. краљ Александар I Карађорђевић потписао је указ о проглашењу Љига – дотадашњег засеока Гукоша за варош. Указ је објављен у Службеним новинама 15. септембра 1920. године чиме је и званично ступио на снагу.

Други јубилеј обележен је 14. септембра. На тај дан пре 90 година освештани су темељи цркве Рођења Светог Јована Претече у Љигу уз освећење соколске заставе. Овај догађај остао је упамћен као најмногољуднији догађај у историји Љига коме је присуствовало чак 20.000 људи.

Трећи јубилеј обележен је педесетом Косидбом на Рајцу под слоганом „Ливада се покосити мора“. За пола века постојања, Косидба на Рајцу је постала најпрепознатљивија манифестација општине Љиг која већ дуже време има и међународни карактер.

 

 

Уредник и један од аутора је археолог Александар Ђукић, а остали аутори су: Лазар Томовић – студент геодезије, Славица Петровић – историчар, Немања Максимовић – историчар, др Александар Лукић – историчар, др Немања Девић – историчар, Зорана Живојиновић – историчар, Сава Миловановић – теолог, Валентина Поповић – андрагог и Мирослава Којић – социолог.

Књигу можете набавити у Градској библиотеци у Љигу, наруџбином на Фејсбук или Инстраграм страници Удружења Челник или позивом на број: 064 956 1411.