О Челнику

 

Удружење Челник основано је 4. децембра 2018. године у циљу прикупљања грађе за будући завичајни музеј у Љигу. У ту сврху, удружење организује трибине, изложбе и предавања на тему прошлости Љига, Колубарског округа и западне Србије.

Пионири овог подухвата су млади Љижани који имају жељу и вољу да своје слободно време посвете очувању културног наслеђа Љига и околине.

Циљ Удружења Челник је оснивање завичајног музеја у Љигу са придруженим музејским једницама попту спомен-собе Светосавског конгреса у селу Ба, општина Љиг. До тог циља, Удружење Челник долази презентацијама, изложбама, научним трибинама, издавачком делатношћу и прикупљањем материјалне и нематеријалне баштине са територије општине Љиг.

Организоване изложбе

Удружење Челник успешно је реализовало више изложби и јавних наступа од 2018. године међу којима је изложба „100 година вароши Љиг“ отворена 15. септембра 2020. године у Градској библиотеци у Љигу.

Организоване су и трибине:

  • „100 година вароши Љиг“ у сарадњи са др Александром Лукићем са Института за новију историју у Београду и др Владимиром Кривошејевим
  • „Љиг у Другом светском рату“ у сарадњи са др Немањом Девићем са Института за савремену историју у Београду
  • „100 година вароши Љиг“ у Установи културе „Културни центар Уб“ и друге.

 

Издавачка делатност

Удружење Челник бави се и књижевном и издавачком делатношћу.

Прва књига у издању Удружења Челник у сарадњи са Градском библиотеком у Љигу и Туристичком организацијом општине Љиг је „Три јубијела у Љигу“ која  обележава троструки јубилеј општине Љиг који су обележени 2020. године: 100 година од проглашења Љига за варош, 90 година освећења темеља цркве Светог Јована Претече у Љигу и 50 година Косидбе на Рајцу.

У припреми је и свеобухватна монографија о Љигу и околини. На овој књизи радило је укупно 10 аутора.

 

Пројекти

Издаваштво